Hommikul
tööle ca kl. 8, hommikusöök lennu pealt manustatud, aitasime vähe
köögis senikaua, kui Barbarale ja vanaemale tulid appi veel 2
abilist - meile usinasti sloveenia keelt õpetav eluaegne kokaproua
Maria ja noor ujedakene, kuid köögitoimetustes vägagi vilunud
Monika. Laupäevasele päevale kohaselt oli tallu ootada palju
külalisi.
Jätsime
meistrid kööki ja eraldusime vaikuse ja rahu oaasi - pererahva
tulevasse kodusse, mis praegu ehitustander, kuid kus me ilma
suuremat segadust tekitamata saame tegeleda nii ravimtaimede
puhastamise ja sorteerimisega ning kastaniralliga.
Meie
tänaseks tööks oli söögikastanite (ingl.k chestnut) puhastamine.
Palume mitte segi ajada hobukastanitega, mis meil Eestis kasvavad, ja
suuruselt on nad ka pisut väiksemad. Kõigepealt kastanud keedetakse
(ca 45 min.), seejärel proovitakse kas sisu on piisavalt pehme,
misjärel siis jäävad kastanipoisid jahtuma. Puhastamise metoodika
on puhas käsitöö - iga viljakene asetatakse küüslaugupressi
vahele ning pigistatakse sisu pressiga välja, koorik tuleb pressi
seest välja õngitseda. Jälgida hoolikalt, et pressitud pudis ei
oleks ebapuhtusi (riknenud kastanid, väiksed ussiaugud jne), asetada
pudi kausikesse ning seejärel siis uus kastanikene. Kastaneid oli
oma 60 liitrit! Esmapilgul tundus, et me puhastame neid kastaneid
selle kursiga siin uhke nädala ja natuke enamgi... kuid võta
näpust, panime aga ajud tööle,
ratsionaliseerisime-mehhaniseerisime kogu üritust niipalju kui
küüslaugupress võimalda. Lasime aga kätel kärmesti käia ja
voila - õhtuks olid kõik kastanid läbi pressi vurtsutatud,
puhastatud ja osalt ka pakitud. Milleks see kõik? - küsite Teie,
aga palun, me ei tee saladust - kastanimoosi loomulikult. Tuleb
tunnistada, et me ei kujuta täpselt seda moosi ette, sest pole seda
ei näinud ega ka mitte söönud, kuid kuidagi saab sellest pehmest
pudist, suhkrust ja õunamahlast haruldane kastanimoos, mis tarbijate
hulgas väga nõutud ennekõike oma erilisuse tõttu, sest puhastada
neid on ju üks äraütlemata peenikene käsitöö.
Vahepeal
käisime ka pisut abis köögis ja saime osa ka piduroogadest.
Tegelikult tundub, et hakkame servapidi aru saama nii
toiduvalmistamise viisidest ja võtetest, kuid kindlasti pole me veel
valmis sloveeniapärast toitu valmistama.
Tiinal
vedas - täna oli taas kohupiimakoogi päev - külalistel vedas ka -
Tiinast jäi kohupiimakooki neile ka üle - ehk et hundid söönud ja
lambad terved.
Katsun
siinkohal selgitada kohupiimakoogi tegemise viisi.
Kõigepealt
tehakse valmis sõreda jahuga pehme, kuid sõtkutud pärmitainas.
Lastakse taignal kerkida. Peale kate: rammus kodujuustu ja
kohupiimasegu, millele lisatakse ka suhkrut ja muna. Taigen
rullitakse lahti, tõstetakse plaadile ning peale kohupiimasegu,
seejärel keeratakse taigna servad mõne sentimeetri laiuselt
kohupiimamassi peale (ei pea olema ring ega ka mitte väga
korrapärane servakate) ja kõige peale vaniljega maitsestatud ning
pehmeks vahuks vahustatud vahukoorekate (katab veidi ka taignaserva).
Küpsetatakse kuni kook muutub pealt kuldkollaseks mõne pruunika
laiguga ja serveerimisel puistatakse toreduse pärast veel
tuhksuhkrut, kahvel kõrvale ja suussulav kohupiimakook ongi sööja
jaoks valmis sätitud! No ja meieisugustele kohupiimasõpradele ei
olnud ühest viilust mitte kunagi küll...
Päeva
lõpuks maiustasime ühe schnaps-kompotiga, mis tehtud rummis hoitud
marjadega. Väga maitsev oli, alkoholimaitset ei olnud, vaid
vaevuaimatav hullutavalt hõrk rummimekk ja tuleb tunnistada, et
teise kulbitäie järel oli juba kompotisööjate meel rõõmus.
Tööpäeva
lõpp kell 22.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar