Nagu
lubatud sai, siis kirjutame pikemalt Šternide pere tööjaotusest.
Kõigepealt
siis kordame üle talu pereliikmed:
pereisa
Danilo, pereema Barbara, poeg Aljaš ja tütar Julia, vanaema Angelca ja vanaisa
Janez.
Perenaine
talus peab jõudma kõikjale, hoolitsema kõigi eest, nii külaliste, kui laste ja
vanemate eest. Barbara tegeleb ka hoidiste keetmisega seonduvaga (marjade
korjamine/ostmine kohalikelt mahetootjatelt, marjade/puuviljade puhastamine,
moosiks keetmine, maitsestamine, villimine, pastöriseerimine, sildistamine
jne.) - selleks, et valmiksid moosilaadungid, on vaja palju aega, hoolikust ja
tähelepanelikkust. Praegu käib moositegu talus kõik kodusel viisil, ilma
eriliste abivahenditeta ja käsitsi. Tulevikus on plaanis soetada mõned tööd
hõlbustavad abivahendid, kuid mitte veel professionaalseid nn. moosiliine.
Perenaise töö on ka mooside turustamine ja presenteerimine. Hoidiste
valmistamisel on nooriku põhimõtted järgmised: ennekõike mahe tooraine,
seejärel võimalikult mahedad lisaained (suhkru asemel võimaluse korral agaavi
siirup või mesi, tardainena agar-agar jne.). Ostmakutsuvad moosipurgid
tellitakse Austriast ("sest inimesed ostavad silmadega") ja kõige
tähtsam - tootmisprotsessi juures - ülim
steriilsus! Barbara moosid on pälvinud erinevatel moosikonkurssidel kõrgeid
hindeid!
Klientide
majas viibides on perenaine samuti klintidega suhtlemas/teenindamas/toitu
valmistamas. Tegelikult ongi raske see, et enamasti ongi kõik korraga, aga see
ongi turismisektoris lihtsalt vältimatu. Multitasking (ei oska seda sõna
eestikeelsena väljendada) ongi sellise töö eripära ja Barbara saab sellega
suurepäraselt hakkama.
Meeste
hooleks on talu loomapidamise eest hoolt kanda - lihaveistekari (kuna siin neid
ka lüpstakse, siis otseloomulikult ka lüpsmine), seamajandus, sest sigu oma
kümmekond, poni, kits ja jänesed.
Samuti on
mehed rakkes, kui toimub külaliste võõrustamine. Mehed nimelt paigutavad ja
katavad lauad, poleerivad klaasid ja noad-kahvlid, asetavad salvrätikud ja
pitslinikukesed - kusjuures väga metoodilise täpsuse ja mõõdetud liigutusega,
teades täpselt palju külalisi on oodata, ja milline lauakatmise viis eesootava
sündmusega kõige paremini kokku käib.
Samuti on
peremehe kohus serveerida alkohol - talus on välja töötatud omad schnapsid (kuusevõrse-,
marja- ja kreekapähkli), samuti ostetakse kohalikult veinitootjalt majaveinid.
Toitude
ettekandmisel on peremees ja perenaine võrdselt rakkes, abis ka perepoeg.
Külaliste
lahkudes koristavad mehed lauad ning toovad nõud kööki. Kuuldvasti pidavat
nõudepesemine olema vanaisa töö, kuid meie praktika ajal oli temal puhkus -
sest meie ju praktiseerisime nõudepesu.
Meeste
ülesanne on ka serveerida külmi lihalõike - ning samamoodi, äärmise
keskendumisega tehakse peent tööd, lõigatakse viilutajada läbipaistvad viilud,
sätitakse need rullikesena vaagnale, kõrvale suitsuvorstid, juurde juust,
kõrvitsapestokuulikesed ning searasvakuulikesed. Vaagnad näevad välja
täiuslikud.
Meie
suurimaks hämmastuseks on selle pere mehed nii tähelepanelikud, et nii möödaminnes
liigutatakse moosipotis leemekulbikest ja vajaduse korral pestakse ka põrandat.
Kui milleski vaja abi, siis mehed on õppinud märkama ja on väga vilunult
abivalmid. Sama käib ka perepoja kohta - ta lihtsalt kasvab koos
talutoimetustega ning näeb ja õpib iga päev.
Peretütar
Julia on oma armsa olekuga ja punase lokkis kiharatega nagu päikene kõigi
päevades. Samas, tema erakordset ilu on märganud ka fotograafid, mistõttu võib
leida Julia pilte nii talu enda koduleheküljel kui ka piirkonda tutvustavatel
turismivoldikutel.
Vanaema ja
vanaisa ongi turismitalu algatajad 1981.a., nüüd on nad talu küll poeg Danilole
üle andnud, kuid vanaema on praegugi väga tegus (ja ka väga nägus) ning tema
käe all valmivad praegugi paljude pidude road. Käsikäes miniaga, kellele ta on
edasi andnud enda kogemused.
Kadestamisväärne
on seegi, et ükskõik kui kiire ka poleks, lastele leitakse ikka aega nendega
kenasti rääkimiseks, julgustamiseks või siis mõne asja selgitamiseks. Seetõttu
on lapsed meelsasti abis ning näevad oma tulevikku ka taluga seotult. Ning siinkandis ongi põlvkondade järjepidevus ning
pereettevõtlus väga traditsiooniline ja ausees. Seega, järgmine noorperemees on
ju talus ca 8 aasta pärast naisevõtueas...
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar